fbpx

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛІЖКО

Переглядів : 1247

19.03.21

Людина сприймає ліжко як звичний буденний предмет, але ми зібрали 10 фактів, які стверджують про його неординарність!

  1. Що колекціонують чоловіки? Зброя, обладунки, трофеї? Не зовсім. Найбільша колекція ліжок (413 штук) належала королю Франції Людовику XIV. Неважко підрахувати, скільки б йому знадобилося часу, щоб переночувати на кожному з них.
  2. У Франції ліжкам присвячено цілу книгу, яка називається «Le lit».
  3. Ліжко може бути не тільки місцем для відпочинку, а й відмінним тренажером. Не вірите? І даремно! У 1932 доктор Штауфер для дружини, яка проходила реабілітацію після важкої хвороби, придумав спеціальний тренажер – «Канапа Штауфера». На ньому потрібно просто лежати, але це досить незручно і в процесі залучені різні групи м’язів. Зараз це пристосування використовується у лікуванні остеохондрозу.
  4. Китайці вражають своєю винахідливістю: свого часу вони пропонували ліжко з центральною системою опалення.
  5. Цей атрибут спальні часто є невіддільною частиною життя головних героїв казок: Ілля Муромець, Спляча Красуня, Малефісента та інші.
  6. Боїтеся спати ночами? Вам здається, що під ліжком хтось є? Згадайте Марка Твена! Коли його друг поскаржився на свої страхи, знаменитий письменник сказав: «Не бійся, просто відпили ліжку ніжки»
  7. У Німеччині розробили спосіб боротьби з «ворогами», які приходять у ночі (злодії, вбивці чи потойбічні сили) — це ліжко-шафа. Лягаючи спати, людина зачиняла дверцята ліжка залишаючи лише невелике віконце для обличчя. Такий виріб та постіль входили в придане нареченої.
  8. У цього предмета є свій пам’ятник. Він встановлений у США, штат Огайо.
  9. Надувне ліжко було придумане для використання в поїздах. Але через те, що матраци наповнювали гарячою парою їх міцність була не на висоті й іноді траплялися нещасні випадки. Через це від використання на певний час відмовилися.
  10. Думаєте летюче ліжко це все ще вигадка? Архітектор із Голландії на ім’я Джанджаап Руіджссенар створив ліжко, яке дійсно лавірує без мотузок та інших пристосувань. Хоча, одна хитрість все-таки є. Воно має сильне магнітне поле, через яке й літає. Винахід здатний витримувати вагу до однієї тони.